Stanca
Stanca
Stanca

Stancolás, prégelés, domborítás

Stancolásnak hívják azt az eljárást, amikor az alapanyagot szerszám segítségével kell a kívánt alakúra vágni, a szükséges helyeken hajtási vonalakat (biegeléseket) illetve perforálást készíteni. Hasonló módszerrel lehet az öntapadó termékek esetében tetszőleges alakú leválasztható egységeket kivágni. Ezt az eljárást hívják riccelésnek. Ezen műveletekhez egyedi szerszám készítése szükséges, melynek egyszeri költsége van, mivel a szerszámok újra felhasználhatóak. Letöltéseink között találhatnak néhány meglévő szerszámrajzot, melyet a nyomdatermék tervezésekor felhasználva, csökkenthetik a gyártás költségeit. A termékek domborítása, arany– vagy ezüst prégfóliázása is hasonló módszerrel készül, ezek is szerszámigényes folyamatok, azonban a termék megjelenését segítik exkluzívabbá tenni. Stancoláshoz, domborításhoz és prégeléshez B/2-es méretig (maximális ívméret: 720 x 520 mm) egy Gietz FSA 790-es gép áll rendelkezésre. A dobozoktól a söralátéteken át a puzzle kivitelezéséig mindenre van lehetőség. Hajlított falú karton csomagolóanyagok ragasztását egy– és három ponton is vállaljuk.

Hajtogatás
Hajtogatás
Hajtogatás

Hajtogatás

Kisebb terjedelmű kiadványok esetében elterjedt feldolgozási módszer a hajtogatás. Szórólapok, térképek, használati utasítások esetében is ez a jellemző kivitelezési mód, illetve a dobozolt használati utasítások esetében nem is használható más módszer. A hajtogatás precizitása nagyban befolyásolja a kiadvány igényes megjelenését. Ezen kívül könyvek, katalógusok előállítása során is hajtogatott ívek kerülnek feldolgozásra cérnafűzés vagy ragasztókötés esetén. A különböző anyagfajták és hajtási módok szerint 3 darab különböző kiépítésű Stahlfolder hajtogatógépen végzünk hajtogatást. A nagyobbtól (A/1) a legkisebb méretig (akár 2 cm-re is) legfeljebb 10 párhuzamos hajtást is képesek vagyunk kivitelezni.

Irkafűzés
Irkafűzés
Irkafűzés

Egyéb kötészeti megoldások

A nyomtatott ívek továbbfeldolgozása is megfelelő gépparkot igényel. A precíz utóvágást egy Polar 78 ES programozható vágógépen végezzük. Az általunk előállított nyomdatermékek jelentős hányadát a füzetek teszik ki. Az ilyen kiadványokat, melyeknél a lapokat dróttal összefogják és gerincénél meghajtják, irkafűzött kiadványoknak nevezik. Ezen eljárás során alapvetően néggyel osztható oldalszámok összefűzésére van lehetőség. Amennyiben kihajtható oldalpárra vagy füles borítóra van igény, annak megvalósítása sem okoz gondot. Sőt a kiadványok elláthatóak tasakokkal, zsebekkel, illetve tetszőlegesen variálható az alapanyag fajtája is. Az irkafűzést egy Theisen & Bonitz irkafűző gépsor végzi, mely 10 állomással és kézi berakóval a legvastagabb megtűzhető füzetet is elkészíti. Lehetőség van akár fekvő A/4-es méretű füzet, vagy egy tűzőkapoccsal minifüzetek (akár 65 x 65 mm-es méretben) előállítására is. A kapcsok lehetnek hagyományos és omega kapcsok is, mellyel gyűrűs mappába illeszthetők a füzetek. Nagyobb terjedelmű katalógusok, használati útmutatók esetén puhatáblás kötést alkalmazunk, melyet egy Horizon ragasztókötő gépen végzünk. A termékek időtállóságát nagyban javítja a thermofóliázás. Fényes, matt és speciális fóliákkal tudjuk ellátni a termékeket akár B/1-es méretben is. A naptárak, jegyzettömbök, gyakran használt üzleti katalógusok összefűzésére a spirálozás a megfelelő kötészeti eljárás. Említésre méltó mennyiséget tudunk fém ikerspirállal összefűzni, akár 50 cm szélességben, 2:1-es és 3:1-es spirállal is. Gyűrűs–, csiptetős mappák és strapabíró mintatartó tokok, illetve iratpapucsok készítésében is jártasak vagyunk. Esetenként betétlapokat, füzeteket vagy puhatáblás kiadványokat is ki kell fúrni, erre egy Nagel négyfejes papírfúrógép áll rendelkezésre.