Magyar Grafika 2014/3 | Faludi Viktória

Progresszív Nyomda Kft.

A nyomda története akár példaként is szolgálhat azoknak, akik sikerre akarják vinni kisvállalkozásukat és azoknak is, akik a pillanatnyi nehézségből erényt kovácsolva a teremtést és a sikert választják. A szó szoros értelmében vett családi vállalkozás alkalmazottainak csaknem fele rokoni kapcsolatban áll. A családi jelleg érezhető az üzem hangulatos étkezőjében, de az irodában és egyéb helyiségekben is a „csak úgy, mint otthon” gondossága, rendszeretete és odafigyelése tapasztalható. Ez persze fordítva is igaz, egy családi vacsora vagy ünnepi összejövetel néha termelési értekezletbe csap át. Ugyanakkor a nyomda a legkorszerűbb eszközökkel, professzionális minőségben termel és pontosan szállít. Kovácsné Tyirják Katalin, Kovács Zoltán és ifj. Tyirják Pál mesélt a Progresszív Nyomda születéséről, hétköznapjairól és jövőjéről.
Bérleményből saját ingatlanba

A mára harmincfős vállalkozás 2004. május 21-én kezdte meg tevékenységét jelenlegi helyén, Békéscsabán, az Erkel utcában. A bérelt ingatlant teljesen felújították, igényes, szép környezetben dolgoznak. A falakat szakmatörténeti képek díszítik, már első pillantásra látható, érezhető, itt a nyomdászat iránt elkötelezett emberek tevékenykednek. A tízéves jubileumot új tervekkel ünnepelték, saját ingatlant vásároltak, ahol a hajdani harisnyagyár majd fröccsöntő üzem elhagyott épületében nem csupán a sok költséget és fáradtságot igénylő felújítási munkát, hanem inkább a lehetőségeket látták meg: szép , tágas, világos helységek, remek folyamatszervezés és logisztika mellett nem utolsó sorban a jó megközelíthetőség a dolgozók és a megrendelők számára. Ilyen születésnapi ajándék persze nem pottyan csak úgy az égből, a tulajdonosok minden erejüket és idejüket a cég felvirágoztatására fordítják ma is.

Technológia

A Progresszív nyomda 2008-ban a megyében elsőként vezette be a Staccato 10-es ráccsal való nyomtatást, a visszatérő munkák színazonosságát saját colormanagementük biztosítja, melyhez a legkiválóbb műszerezettséggel rendelkeznek (X-Rite ICPlate2, 530-as Spektrofotométer, EasyTrax nyomatleolvasó). A színkezelésük alapjait a legújabb nyomdai szabványok figyelembevételével folyamatosan fejlesztik (jelenleg pl. Fogra39, ISO 12647). Kötészetük fejlesztése is a megrendelők igényeit követte. Hajtogatást, füzetkészítést, stancolást, kasírozást vállalnak bérmunkában is. Jó kapcsolatban állnak olyan vállalkozásokkal, akik a nyomdaipari késztermékgyártás egyes speciális részeit végzik (pl. thermofóliázás, UV lakkozás, PUR ragasztókötés).

Indul, kigurul, felszáll…

„Az első nagyobb volument képviselő megrendelésünk a Gyopárosi szórólap gyakorlatilag a márciusban alapított cég és az áprilisban termelésbe állított nyomógép első munkája volt. Mire összeállt a gépparkunk, jött a nyári uborkaszezon, amitől ez a megrendelés mentett meg minket. Áfa-hitellel és nyomógép-lízinggel a nyakunkban eladtuk az autónkat és vágógépet vettünk az árából. Pali összes megtakarításából linóleumot és tetőlécet vásároltunk” –emlékszik vissza Katalin, aki a cég könyvelését, pénzügyeit, minőségbiztosítási rendszerérét tartja kézben, de e mellett néha „beugrik” a kötészetre is, ha a helyzet úgy kívánja. Az eddigiekből is gyorsan kiderült, hogy a társaság a lehetőségekből a legtöbbet, lehetőleg legjobban és leggyorsabban hozza ki.

Kovács Zoltán

Cégtulajdonos, eredendően tanár és informatikus, a formakészítés „feketeöves mestere”.„ Biológia-kémia szakos tanárnak tanultam, de hamar rájöttem, ez nem nekem való hivatás, így tovább tanulva informatikusnak képeztem magam és nyomdai pályafutásomat a Hungária Nyomdában kezdtem, ahol rendszergazda, majd a formakészítési csoport vezetője lettem. Az országben az első Creo-Scitex CtP nálunk került beüzemelésre, s már akkor nagyon megszerettem a korszerű technikát, ami megsokszorozza lehetőségeinket a minőség és a gyorsaságot tekintetében is. Öröm volt korszerű dolgok közelében lenni, de a legjobb, ami a Hungária Nyomdánál történt velem, hogy megismertem Katit. A Hungáriál közösen töltött időszak rövid volt, mindketten váltottunk. Ezt követően én a Javipánál dolgoztam, majd megalapítottam a saját cégemet, a stúdiót Progresszív Bt. néven. Egy közös családi ebédnél eszméltünk arra, hogy tulajdonképpen a családban minden szakember meg van ahhoz, hogy egy önálló nyomdát alapítsunk, így kézenfekvő volt az összeolvadás és ezen a néven folytattuk a közös tevékenységet Progresszív Nyomda néven. Később, 2008-ban, amikor kisvállalkozás lévén megvettük a CtP-t, meglepetést okoztunk vele, de az idő igazolta ezt a döntésünket”- nyilatkozta Kovács Zoltán.

Tyirják Katalin

Cégtulajdonos, közgazdász és minőségbiztosítási szakember, feleség és kétszeres anyuka. „Nekem a nyomdászathoz annyi közöm van, hogy beleszülettem egy nyomdászcsaládba, édesapám, Tyirják Pál a Kner Nyomda oszlopos tagja volt több évtizeden keresztül. Frissdiplomásként a Hungária Nyomdában pénzügyi csoportvezetőként kezdtem, majd főkönyvelőként dolgoztam és öt év elteltével egy mezőgazdasági céghez mentem át, majd nem sokkal ezt követően megalapítottuk a Progresszív Nyomdát, rá két és négy évre megszülettek a gyerekek. Zoli megoldotta, hogy otthonról is lássam a hálózatot, így a két kicsi mellett a cég ügyeivel is foglalkozhattam. Mivel kevesen vagyunk, akár egy ember hiányát is azonnal megérezzük. Volt olyan, hogy éjszakai műszakban beálltam a hajtogatógéphez, hogy a hiányzó kolléga munkáját pótoljam. Feszített tempóhoz vagyunk hozzászokva, ilyen a piacot szolgáljuk ki” – tudtuk meg Katalintól.

ifj. Tyirják Pál

Cégtulajdonos, alapképzettségét tekintve gépmester, széles körű tapasztalatra tett szert a termelésben gyártás előkészítésben és ügyfélkapcsolatban.„Nem látjuk előre a megrendelés-állomány zömét adó tömeget, van néhány fix, egész évre előre lekötött munka, de többnyire a pillanatnyi igényekhez igazodva alakítjuk a termelés-programozást. Gyakran 24 óránál is kevesebb idő jut egy termék átfutására az állomány beérkezésétől a postai feladásig. Gyorsan tudunk reagálni a piac rezdüléseire. Nem az árversenyben vagyunk bajnokok, van olyan tender, ahol már az elején kiszállunk, mert csak a számunkra is megfelelő áron vállalunk be munkát. Ugyanakkor szeretnek bennünket a beszállítók, mert kínosan ügyelünk a számlák pontos fizetésére, sőt ha tehetjük, skontót alkalmazunk, amit a beszállítók kedvezményekkel jutalmaznak.Megrendeléseink az ország legkülönbözőbb területeiről jönnek: Szombathelytől Budapesten keresztül Szolnokig. Nyomdánk fő profilja a kis- és közepes példányszámú reklámanyagok, katalógusok, könyvek, címkék, dobozok gyártása, hajtogatott, tűzött, spirálozott, stancolt kivitelben. Vállalunk kézzel készített termékek gyártását is kisebb példányszámban. A kiadványok elkészítését egészen a tervezési fázistól, a nyomdai előkészítésen, fotózáson át a késztermék legyártásán keresztül egészen a szállításig vállaljuk”- mondta Tyirják Pál.